ACT UP-protester vid premiären av Bohemian Rhapsody

2 november, 2018

Medlemmar av aktivistgrupp ACT UP London protesterade på den röda mattan vid världspremiären av Bohemian Rhapsody, filmen om ikoniska rockbandet Queen och Freddie Mercury, som dog 1991 av aidsrelaterad sjukdom.

Sedan den första trailern för filmen presenterades har kritiker menat att filmen blundar för aidskrisen och Mercurys sexualitet. Han hade relationer med både kvinnor och män. Men det är inte exakt därför ACT UP London genomförde sin protest vid premiären.

I stället ville  ACT UP uppmärksamma dagens tystnad kring hiv, dödlig stigma och de nedskärningar av hälsovårdens resurser. Dessutom kämpar ACT UP-medlemmarna för tillgången till PrEP och de lyfter speciellt fram invandrarnas situation.

I ett uttalande som publiceras på sin webbplats skriver ACT UP London:

”Freddie ‘Killer Queen’ Mercury var en migrant som dog av aids och idag är hivpositiva invandrare några av de mest förtryckta i hiv och aids-samhället. Vi är här idag för att uppmärksamma den pågående krisen. Farrokh Bulsara, känd som Freddie Mercury, föddes i Zanzibar 1946 och gick i skola i Indien. Vid sjutton tvingades han och hans familj att fly från Zanzibar-revolutionen. Efter en episk karriär dog tyvärr Freddie 1991 i sitt hem i Kensington, dagen efter att han offentligt meddelat att han levde med hiv. Vi kräver att alla hivpositiva invandrare behandlas med största värdighet, att man slutar stänga hivkliniker och ett slut på all olaglig internering av hivpositiva invandrare.”

Redaktionen Sentry.nu