Christer dansar och går på PrEP

13 maj, 2021

Dj Dj Christer Broman är ett känt namn i Stockholms gaykretsar och klubbvärld. Christer har länge sett till att vi har fått dansa långt in på småtimmarna. Du kanske själv har dansat till hans beats på t.ex.  Oz, Häcktet, Connection, Lino, Flap Bar, Tip Top eller på Paradise. Men vem är mannen mellan hörlurarna?

Christer minns att han var tio år när han började kolla in killarna i klassen.

– Jag samlade på utvikningskillar från tidningen ”Hänt” varje vecka när de hade någon snygg kille i badbyxor. Jag lade också märke till killarna i simbassängen. Der blev simning fem dagar i veckan hemma i Hallsberg.

Christer började känna sig allt mer varm i kläderna.

Christer Broman har alltid älskat musik.

– Jag sydde egna kläder och jag var väl först med att skaffa läderbyxor från Gul & Blå i Örebro 1975 och jag älskade musik redan då. Mina favoriter på den tiden var skön disco så som ABBA, Boney M, Ritchie Family och Donna Summer. En annan favorit var Patrick Juvet men mest för att han var så sexig. Jag minns även att jag på väggen hade en affisch med Sylvester Stallone.

Efter lumpen 1977 blev Hallsberg och Örebro för litet för Christer och han drog till Turkiet.

– Där träffade jag en simmare som jag hade min sexuella debut med.

När aids kom på 80-talet förlorade många av mina kompisar sina vänner. Så blev det även för Christer. Skräcken för att dö en för tidig död blev påtaglig.

– Jag var ung och skulle leva livet men det blev inte riktigt så. Vänner dog på löpande band och jag trodde själv att jag var nära döden. Jag kände väldigt många som tyvärr gick bort. Det kändes som att hela min närmsta vänkrets försvann under en 20-årsperiod. Jag var på den ena begravningen efter den andra. Jag åkte till Australien och vågade knappt träffa killar alls.

När jag kom hem hamnade jag på Roslagstulls infektionsklinik för observation eftersom det fanns

Det var en läskig period innan man kunde testa sig. Det var så skrämmande. Så småningom utvecklades tester men jag minns hur läskigt det ändå var. Ångestfyllt att ta test och vänta en vecka på svar. Vi betraktades som smittsamma bara för att vi var bögar. Rykten spreds att jag hade drabbats av hiv för att någon hade sett mig på sjukhuset. Det var ingen kul tid.

En profil i Stockholms klubbvärld.

Nu har Christer börjat med PrEP för att undvika att bli hivpositiv och han använder dessutom kondom för att skydda sig mot andra sjukdomar och STI.

– Jag använder PrEP som en extra trygghet. Jag kände att jag ville ha det eftersom jag lever som singel nu. Jag fick vänta 2-3 månader och sedan dess har det fungerat bra. Jag går på test var tredje månad på Venhälsan på Södersjukhuset. Det har fungerat bra även nu under pandemin att gå på mina regelbundna kontroller.

När jag berättar för folk att jag tar PrEP så får jag olika reaktioner. Många vet inte ens att PrEP existerar. Jag rekommenderar givetvis andra att börja ta PrEP precis som jag rekommenderar folk att vaccinera sig mot Covid-19. PrEP gör att färre drabbas av hiv och kan leva mer normalt och inte vara så rädda så som det var för många innan antivirala mediciner och PrEP kom.

Text: Facundo Unia