Här är länderna som är bäst på PrEP

8 augusti, 2020

I fem år har den ideella organisationen AVAC (Advocates for HIV prevention to end AIDS) arbetat med att kartlagt hur olika länder tillhandahåller förebyggande PrEP-behandling. Nu har de lanserat ”The Global PrEP Tracker” (KLICKA HÄR), en interaktiv tjänst som gör det möjligt att visualisera användningen av PrEP i hela världen. Kartläggningen uppdateras varje kvartal.

Det läkemedel som skrivs ut för att förebygga överföring av hiv heter Truvada och godkändes för PrEP i USA 2012 och under de åtta följande åren har pillret börjat användas i detta syfte i många andra länder. I Sverige godkändes den förebyggande behandlingen först sex år senare. Kartläggningen visar att vi har hamnat ordentligt på efterkälken, inte minst nu p.g.a. den pågående pandemin som delvis har stängt delar av sjukvården.

Långtidsverkande PrEP

AVAC har också publicerat information om PrEP som långtidsverkande injektioner som har visat sig fungera mycket bra i en kontrollerad, blind och  placebokontrollerad fas III-studie. Det är sannolikt att denna form av PrEP, som ska förnyas av sjukvården var åttonde vecka, kommer att finnas tillgänglig i USA 2021. Informationen som publiceras ger en överblick av var den aktuella vetenskapen står och rekommenderar viktiga argument för alla som arbetar med att främja tillgången till denna injicerbara form av hivprevention.

Läs mer om hiv, aids och PrEP HÄR.

[email protected]