Pantertanter om hiv och aids för 30 år sedan

18 februari, 2020

Alla som älskar Pantertanter och har hängt med några år minns kanske avsnittet som handlade om aids och som sändes första gången för 30 år sedan.

För den oinvigde är Pantertanter en komediserie om fyra äldre kvinnor som delar bostad i Miami. Dorothy (Beatrice Arthur) är den smarta, Rose (Betty White) är den trevliga, Blanche (Rue McClanahan ) är den sexiga och Sophia (Estelle Getty) är Dorothys mamma och den lite äldre. I original heter serien ”The Golden Girls”.

Det är lite överraskande att det är Rose och inte Blanche som står inför att behöva göra ett hivtest. Rose har fått en blodtransfusion under en operation och får ett brev från sjukhuset med en uppmaning att testa sig eftersom blodet som hon fick kan ha varit hivpositivt. Efter att hon har gjort sitt test berättar Rose att hon (på den tiden) måste vänta 72 timmar för att få svar. Därav avsnittets titel ”72 Hours”. Risken att Rose är hivpositiv river upp många känslor och klippet här ovan visar ett exempel ur avsnittet.

Allvar och oro som många kan känna igen men här vågar man också befriande skämta om situationen. 30 år senare är hivtester snabbare och livslängden är normal för de som får effektiv behandling.  En eloge till Pantertanterna som då såg stigma och diskriminering sex år innan effektiv behandling fanns tillgänglig och att de såg de av oss som drabbades i en tid då så många andra tittade åt andra hållet.