World Aids Day uppmärksammas den 1 december

17 november, 2017

Den 1 december uppmärksammas Världsaidsdagen – World Aids Day. På många ställen i landet och resten av världen uppmärksammas då de av oss som lever med hiv – en infektion som med rätt behandling inte längre innebär att livet förkortas eller att smitta överförs.

I dag lever cirka 7 000 personer med hiv i Sverige. I fjol anmäldes 461 nya fall, vilket är på samma nivå som de senaste tio åren. De flesta som anmäls med hivinfektion i Sverige har smittats i ett annat land, antingen vid resor utomlands eller utlandsfödda som smittats före ankomst till Sverige. Det är viktigt att det finns mottagningar och andra enheter där man enkelt och okomplicerat kan testa sig.

Det finns i dag effektiva mediciner mot hivinfektion. En välfungerande behandling leder till att smittsamheten minskar radikalt och att personer som lever med hiv kan ha en förväntad livslängd som är jämförbar med personer som inte lever med hiv.

Under Världsaidsdagen, som även i år infaller den 1 december, samlas människor över stora delar av världen till minne av alla som avlidit av aids, och för att uttrycka sitt stöd för alla de miljoner människor runt om i världen som lever med hiv i dag. I Sverige uppmärksammas Världsaidsdagen på flera ställen i landet.

Lär dig e om hiv och andra sexuellt överförbara sjukdomar hör på www.sentry.nu. Om du har frågor kan du ställa dem efter inloggning på Qruiser.