WHO rekommenderar förebyggande hivbehandling (PrEP)

2 oktober, 2015

World Health Organisation (WHO) har för några dagar sedan ändrat sina rekommendationer om förebyggande hivbehandling (PrEP) med läkemedlet Truvada.

Nu rekommenderar man Truvada för alla personer i speciellt utsatt risk. Tidigare har man rekommenderat det dagliga pillret, som kraftigt reducerar risken att få hiv, till män som har sex med andra män och som har ett riskfyllt beteende.

PrEP har blivit mycket populärt bland män som har sex med män i USA som ett sätt att undgå hivsmitta. Rekommendationerna nu omfattar bland annat sexarbetare, injektionsmissbrukare och personer som lever med en hivpositiv partner.

WHO rekommenderar nu också att alla 37 miljoner hivpositiva i hela världen får behandling omedelbart efter upptäckt och oavsett hälsotillstånd.

Hälsovården i Sverige kommer dock inte i dagens läge att följa rekommendationerna om PrEP frpn WHO då behandlingen ej är godkänd av EU.

– Detta förändrar inget i Sverige, säger Dr Göran Bratt till Sentry.nu. Truvada som PrEP-behandling finns än så länge bara godkänt i USA. EU utreder frågan och än så länge finns inga planer på att Sverige skulle ändra uppfattning och börja med PrEP.

– Vi har ett mycket gynnsamt läge i Sverige där fler än 95% av alla kända hivpositiva får behandling och fler än 95% av dessa har icke detekterbart fritt virus, sägerr Göran.

– Vår uppfattning är ju tvärt emot, dvs att hitta och behandla så många hivpositiva som möjligt och inte att behandla hivnegativa.